Το Λωβοκομείο της Χίου αποτελεί μοναδικό κτιριακό συγκρότημα λόγω ιδιαίτερης κατασκευής αλλά και της μνήμης που συνοδεύει την ιστορία του καθώς πρόκειται για το μακροβιότερο υγειονομικό ίδρυμα της χώρας. Χαρακτηρίσθηκε ως μνημείο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού σε κοινή συνεδρίαση τους. 

Το Λωβοκομείο, του οποίου η λειτουργία σταμάτησε το 1959, είναι ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου και τα οικήματα και η ακίνητη περιουσία του ανήκουν στον Οίκο Αγάπης, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Χίου. Το συγκρότημα αποτελεί σημαντική μαρτυρία για την ιστορία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής των ειδικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, ταυτόχρονα χώρο μνήμης και αναφοράς για την τοπική κοινωνία αλλά και τεκμήριο για την ιστορία της ιατρικής στη χώρα. Θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο και να προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών ετησίως. Ωστόσο, παραμένει εγκαταλελειμμένο σήμερα, με φθορές, βανδαλισμούς και κλοπές αντικειμένων και υλικών.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οίκου Αγάπης κατατέθηκαν από το Δήμαρχο Χίου, κ Βουρνού, τρεις(3) εναλλακτικές προτάσεις για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του συγκροτήματος, οι οποίες είναι οι εξής :

  1. Λειτουργία ως ξενώνας μακράς διαμονής για Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους
  2. Λειτουργία ως θερινά σχολεία (summer schools) Αμερικάνικων κολεγίων
  3. Λειτουργία ως κολέγιο

Η τεχνικοοικονομική μελέτη μου ανατέθηκε από τον Οίκο Αγάπης. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης εξετάζεται και παρουσιάζεται η προμελέτη σκοπιμότητας για την πρόταση που κατέθεσα ο ίδιος αναφορικά με την αξιοποίηση του συγκροτήματος του Λωβοκομείου, προτείνοντας τη λειτουργία του συγκροτήματος ως εκθεσιακό χώρο –πολιτιστικό κέντρο που θα υποστηρίζει ποικίλες δραστηριότητες, διατηρώντας τη φυσιογνωμία και την αυθεντικότητα του Λωβοκομείου.

Ο σκοπός της παρούσας τεχνοοικονομικής μελέτης ήταν:

α) να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές περιπτώσεις για την αξιοποίηση του συγκροτήματος του Λωβοκομείου της Χίου.

β) να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικοί, αρχιτεκτονικοί ή άλλοι περιορισμοί.

γ) να προταθεί η καταλληλότερη περίπτωση χρήσης και να εκπονηθεί προμελέτη σκοπιμότητας για αυτήν.

δ) να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων του συγκροτήματος.

ε) να τεκμηριωθεί κατά πόσο κάθε επενδυτική ιδέα - περίπτωση, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, θα πρέπει να θεωρείται είτε μη βιώσιμη είτε αρκετά ελκυστική, τόσο για τη περίπτωση που τη διαχείριση έχει ένας δημόσιος φορέας, όσο και για ένα συγκεκριμένο επενδυτή ή επενδυτική ομάδα, και τέλος

στ) να εκτιμηθεί, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η βιωσιμότητα και οι θετικές επιπτώσεις του εγχειρήματος το οποίο εξετάζεται στη προμελέτη σκοπιμότητας.

Στη πρώτη ενότητα παρουσιάζονται κάποια γενικότερα και εισαγωγικά στοιχεία για το Λωβοκομείο της Χίου, κάποια ιστορικά στοιχεία, ποια είναι η νομική του σύσταση, πότε χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, σε ποια υπηρεσία της Αρχαιολογίας υπάγεται καθώς και ποιο είναι το ιστορικό των προσπαθειών αποκατάστασης και αξιοποίησης του συγκροτήματος του Λωβοκομείου.

Στη δεύτερη ενότητα αποτυπώνεται η σημερινή κατάσταση του συγκροτήματος, με τρεις(3) διακριτές κατηγορίες : α)κτιριακές βελτιώσεις δωματίων, β)βελτιώσεις περιβάλλοντος χώρου και γ)εξοπλισμός. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πρόσφατο φωτογραφικό υλικό, συνοδευόμενο από σχόλια και παρατηρήσεις, καθώς και τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση τους. Στην τρίτη ενότητα εξετάζεται αναλυτικά η τεχνική μελέτη αποκατάστασης του συγκροτήματος, καταγράφοντας τις διαστάσεις κάθε χώρου (δωμάτια, εφορεία, λουτήρες, κουζίνα –wc κλπ) και έπειτα τις απαιτούμενες ενέργειες και το κόστος που προκύπτει.

Στην τέταρτη ενότητα, αφού έχει εξεταστεί η σημερινή κατάσταση του συγκροτήματος και έχει αναλυθεί η τεχνική μελέτη αποκατάστασης, εξετάζονται οι εναλλακτικές μελέτες περιπτώσεων χρήσης για τη λειτουργία του Λωβοκομείου, σχολιάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η ενότητα ολοκληρώνεται με τη συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων που μελετήθηκαν, βάσει διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η βιωσιμότητα του εγχειρήματος, ο αντίκτυπος στην τοπική κοινωνία κλπ.

Στην τελευταία ενότητα, παρουσιάζεται η προμελέτη σκοπιμότητας της αποκατάστασης και λειτουργίας του συγκροτήματος ως εκθεσιακός χώρος –πολιτιστικό κέντρο, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης προκρίθηκε έναντι των άλλων προτεινόμενων περιπτώσεων, μέσα από τη συγκριτική αξιολόγηση της προηγούμενης ενότητας.

Αρχικά γίνεται εκτενής αναφορά στη διαμόρφωση των κτιρίων του Λωβοκομείου με επιμέρους ανάλυση των χαρακτηριστικών και υποστηριζόμενων δραστηριοτήτων. Έπειτα, γίνεται αναλυτική αναφορά στη δομή, την οργάνωση, τους ανθρώπινους πόρους και τη προτεινόμενη λειτουργία με τη συγκεκριμένη μελέτη περίπτωσης που προκρίθηκε. Πέραν του κόστους αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως προκύπτει από τη τεχνική μελέτη στην τρίτη ενότητα, παρουσιάζεται ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί και τα λοιπά έξοδα για τη λειτουργία ως εκθεσιακό χώρο και πολιτιστικό κέντρο. Ακόμη, παρουσιάζεται αναλυτικά και τεκμηριωμένα η εκτίμηση για τα γενικά ετήσια έξοδα λειτουργίας και τα προσδοκώμενα γενικά ετήσια έσοδα από τη λειτουργία με τη συγκεκριμένη μορφή. Στο τελευταίο μέρος γίνεται μία σύντομη αναφορά στη χρηματοδότηση και τη διαδικασία ένταξης σε σχετικά προγράμματα.

Το τελικό παραδοτέο της οικονομοτεχνικής μελέτης αποκατάστασης του συγκροτήματος του Λωβοκομείου Χίου, μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.