Η σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου (Βusiness Ρlan) είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της οργάνωσης και απόδοσης κάθε επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Με το Επιχειρηματικό Σχέδιο εξετάζονται 4 σημεία της Επιχείρησης : το Εσωτερικό Περιβάλλον της εταιρείας, το Εξωτερικό Περιβάλλον, η Στρατηγική της εταιρείας και τα οικονομικά της μεγέθη. Με το Επιχειρηματικό Σχέδιο εξετάζουμε την επιχείρηση σε μια υπάρχουσα κατάσταση, θέτουμε μια μελλοντική επιθυμητή κατάσταση ως τον στόχο της εταιρείας και μέσω της διαμόρφωσης κατάλληλης στρατηγικής προσπαθούμε, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τα οικονομικά δεδομένα, τις δυνατότητες, τον ανταγωνισμό κλπ, να πετύχουμε τους στόχους και να θέσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο δράσης για τα επόμενα 2-3 χρόνια. 

Οι περισσότερες επιχειρήσεις ξεκινούν την λειτουργία τους χωρίς την ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, γεγονός που επηρεάζει την οργάνωση και λειτουργία τους, την μέτρηση της επίτευξης των στόχων τους, την διαμόρφωση της στρατηγικής τους κλπ. 

Στα προγράμματα επιδότησης, σε προηγούμενες προκηρύξεις απαιτούνταν υποβολή αίτησης - επιχειρηματικού σχεδίου από τον ΟΑΕΔ για να επιδοτηθούν οι "Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες" και οι "Νέοι Επιστήμονες". Σε αρκετά προγράμματα υπάρχει ως επιλέξιμη δαπάνη στις Συμβουλευτικές υπηρεσίες, δίνοντας την ευκαιρία στις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν, να αναπτύξουν και ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση το επιχειρηματικό σχέδιο είναι απαραίτητο, είτε πρόκειται για νέους επενδυτές και έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε για υφιστάμενες επιχειρήσεις. Στην πράξη, το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να υφίστανται συνεχώς, να ανανεώνεται, να αξιολογείται, να αποτελεί εργαλείο και μέτρο σύγκρισης για τους στόχους και τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής δραστηριότητας κλπ.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.